LAPACK Archives

[Lapack] Issue with BLAS causing regression test failure in R

Hello LAPACK people,

Martyn & Lejeczek (on CC) reported an issue to Fedora relating to R
using our system copy of BLAS (from LAPACK).

As noted in the R administration and Installation Manual, "R relies on
ISO/IEC 60559 compliance of an external BLAS. This can be broken if for
example the code assumes that terms with a zero factor are always zero
and do not need to be computed - whereas x*0 can be NaN. This is checked
in the test suite."

In the stock BLAS, DGBMV, DGEMM, and DGEMV fail this. R has been
patching their bundled BLAS to resolve this issue since 2010, but Fedora
now uses the system BLAS.

Attached is a patch (from upstream R) to fix this issue in the LAPACK
BLAS. Please consider applying it.

Thanks,

~tom

==
?.???`?.??`?.??.???`?.?><(((?> OSAS @ Red Hat
University Outreach || Fedora Special Projects || Fedora Legal
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: lapack-3.5.0-R-blas-fixes.patch
Type: text/x-patch
Size: 3723 bytes
Desc: not available
URL: 
<http://lists.eecs.utk.edu/mailman/private/lapack/attachments/20140707/653d60af/lapack-3.5.0-R-blas-fixes.bin>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: tcallawa.vcf
Type: text/x-vcard
Size: 4 bytes
Desc: not available
URL: 
<http://lists.eecs.utk.edu/mailman/private/lapack/attachments/20140707/653d60af/tcallawa.vcf>

<Prev in Thread] Current Thread [Next in Thread>
  • [Lapack] Issue with BLAS causing regression test failure in R, Tom Callaway <=


For additional information you may use the LAPACK/ScaLAPACK Forum.
Or one of the mailing lists, or