SCALAPACK: Problem running Example #2 from the User's Guide

Open discussion regarding features, bugs, issues, vendors, etc.

SCALAPACK: Problem running Example #2 from the User's Guide

Postby luisen » Fri Jul 21, 2006 6:37 pm

Hi everyone,

I installed ScaLAPACK in a Beowulf cluster consinting of ten AMD64 machines, running Ubuntu Server 6.06 LTS 64bits. I also installed the following libraries:

* MPI: lam-mpi v7.1.2
* BLACS: mpiblacs v1.1 with mpiblacs-patch03
* ScaLAPACK v1.7.4

All custom build.

The problem I have is the following. I was able to compile example1.f from this page and I got the correct result. But when I tried to do the same with the other examples (in particular Example #2) I got the following error:

It seems that [at least] one of the processes that was started with
mpirun did not invoke MPI_INIT before quitting (it is possible that
more than one process did not invoke MPI_INIT -- mpirun was only
notified of the first one, which was on node n0).

mpirun can *only* be used with MPI programs (i.e., programs that
invoke MPI_INIT and MPI_FINALIZE). You can use the "lamexec" program
to run non-MPI programs over the lambooted nodes.


I used the following command to run the example "mpirun -np 4 example2", and I compiled it using

mpif77 -o example2 *.f /opt/scalapack/libscalapack.a /opt/blacs/libblacsF77init.a /opt/blacs/libblacs.a /opt/blacs/libblacsF77init.a /usr/lib/atlas/libblas.a

in the directory where the example was located (the only .f files were the ones in the tar file). Any ideas about what might be the problem?
luisen
 
Posts: 2
Joined: Wed Jul 12, 2006 3:20 pm

Postby Julien Langou » Tue Aug 01, 2006 10:16 am

Hello, where did you example2.f from? Julien
Julien Langou
 
Posts: 832
Joined: Thu Dec 09, 2004 12:32 pm
Location: Denver, CO, USA

Postby luisen » Tue Aug 01, 2006 4:14 pm

luisen
 
Posts: 2
Joined: Wed Jul 12, 2006 3:20 pm

Postby Julien Langou » Wed Aug 02, 2006 7:58 am

For information I have just tried the demo code with 4 processes and mpich-mx (version 1.2.6..0.92c). The output looks fine. I know that LAM-MPI are doing more checks than MPICH with better error message so this does not mean much, I need to try with LAM-MPI now. No time for the moment.
The code pdscaex.f looks fine though.
Julien
Julien Langou
 
Posts: 832
Joined: Thu Dec 09, 2004 12:32 pm
Location: Denver, CO, USA


Return to User Discussion

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests

cron