installing lapack 3.3.1 - a BLAS test fails.

Post here if you want to report a bug to the LAPACK team

installing lapack 3.3.1 - a BLAS test fails.

Postby plwm2_cam » Mon Apr 25, 2011 5:54 am

Hi,

I'm quite a newbie to the whole lapack/blas thing, but i've just tried to install lapack 3.3.1 using gcc 4.4.3 on a linux machine (with Fedora 12 installed). I set it so that I link to a previous GotoBLAS2 installation. However, absolutely everything is fine until one of the BLAS test executables ( xblat1d ) is performed - this produces the following output:

Real BLAS Test Program Results


Test of subprogram number 1 DDOT
----- PASS -----

Test of subprogram number 2 DAXPY
----- PASS -----

Test of subprogram number 3 DROTG
----- PASS -----

Test of subprogram number 4 DROT
----- PASS -----

Test of subprogram number 5 DCOPY
----- PASS -----

Test of subprogram number 6 DSWAP
----- PASS -----

Test of subprogram number 7 DNRM2
----- PASS -----

Test of subprogram number 8 DASUM
----- PASS -----

Test of subprogram number 9 DSCAL
----- PASS -----

Test of subprogram number 10 IDAMAX
----- PASS -----

Test of subprogram number 11 DROTMG
FAIL

CASE N INCX INCY I COMP(I) TRUE(I) DIFFERENCE SIZE(I)

11 1 9999 9999 1 0.23076923D-01 0.92307692D-01 -0.6923D-01 0.9231D-01
11 1 9999 9999 2 0.12905551D+06 0.27692308D+00 0.1291D+06 0.2769D+00
11 1 9999 9999 3 0.26000000D+01 0.13000000D+01 0.1300D+01 0.1300D+01
11 1 9999 9999 5 -0.10000000D+01 0.00000000D+00 -0.1000D+01 0.0000D+00
11 1 9999 9999 6 0.20000000D+01 0.00000000D+00 0.2000D+01 0.0000D+00
11 1 9999 9999 7 -0.24414062D-03 -0.16666667D+00 0.1664D+00 -0.1667D+00
11 1 9999 9999 8 0.10000000D+01 0.50000000D+00 0.5000D+00 0.5000D+00
11 1 9999 9999 9 0.14648437D-02 0.00000000D+00 0.1465D-02 0.0000D+00
11 2 9999 9999 2 0.10961114D+08 0.65333333D+00 0.1096D+08 0.6533D+00
11 2 9999 9999 5 -0.10000000D+01 0.10000000D+01 -0.2000D+01 0.1000D+01
11 2 9999 9999 7 -0.24414062D-03 0.00000000D+00 -0.2441D-03 0.0000D+00
11 2 9999 9999 8 0.10000000D+01 0.00000000D+00 0.1000D+01 0.0000D+00
11 2 9999 9999 9 0.34877232D-04 0.14285714D+00 -0.1428D+00 0.1429D+00
11 5 9999 9999 2 0.25165824D+06 0.15000000D-01 0.2517D+06 0.1500D-01
11 5 9999 9999 7 -0.24414063D-07 -0.10000000D-03 0.9998D-04 -0.1000D-03
11 5 9999 9999 9 0.24414062D-03 0.10000000D+01 -0.9998D+00 0.1000D+01
11 6 9999 9999 2 0.22369621D+06 0.13333333D-01 0.2237D+06 0.1333D-01
11 6 9999 9999 7 -0.24414062D+03 -0.10000000D+07 0.9998D+06 -0.1000D+07
11 6 9999 9999 9 0.24414062D-03 0.10000000D+01 -0.9998D+00 0.1000D+01
11 7 9999 9999 2 0.37529997D+05 0.22369621D-02 0.3753D+05 0.2237D-02
11 7 9999 9999 7 -0.59604645D-07 -0.24414062D-03 0.2441D-03 -0.2441D-03
11 7 9999 9999 9 0.59604645D-03 0.24414062D+01 -0.2441D+01 0.2441D+01

then the whole installation just hangs.

Is this a bug, or have i done something stupid? :)
I've done the same thing on another linux machine with gcc 4.3.2 and basically the same thing happens.
I would suspect that there's something wrong with my GotoBLAS2 installation - but as a standalone thing (the GotoBLAS2 seems to have automatically installed lapack 3.1.1 so that the blas library contains lapack 3.1.1 routines too...) the BLAS seems to work. Perhaps this is the problem?

Thanks in advance!

Peter
plwm2_cam
 
Posts: 2
Joined: Mon Apr 25, 2011 5:36 am

Re: installing lapack 3.3.1 - a BLAS test fails.

Postby admin » Mon Apr 25, 2011 6:02 am

Hi,
Actually I believe your GotoBLAS2 installation is fine.
We added back those DROTMG Testing into the Reference BLAS in the last release.
Those are for the Reference BLAS, even they should theoretically works for any BLAS, it might not be the case.
The only important thing is that your LAPACK testings are successful.
Julie
admin
Site Admin
 
Posts: 468
Joined: Wed Dec 08, 2004 7:07 pm

Re: installing lapack 3.3.1 - a BLAS test fails.

Postby plwm2_cam » Mon Apr 25, 2011 6:08 am

Thanks for the quick reply!
So are you suggesting that there all the lapack installation stuff is done first, then the lapack tests are built and executed, and then the BLAS tests are built then executed? In other words, by the time i've got to the problem i've had with DROTMG - have all the lapack tests been done and that i've nothing more to worry about?

Thanks :)
plwm2_cam
 
Posts: 2
Joined: Mon Apr 25, 2011 5:36 am

Re: installing lapack 3.3.1 - a BLAS test fails.

Postby admin » Mon Apr 25, 2011 6:15 am

Yes, exactly!
If you look in the makefile you have:
Code: Select all
all: lapack_install lib lapack_testing blas_testing

But I will take a closer look, because usually we had some minor problems with the BLAS testings with some vendors libraries but it was just basic failure. This is really bad that the program hangs.
admin
Site Admin
 
Posts: 468
Joined: Wed Dec 08, 2004 7:07 pm


Return to Bug report

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest